miercuri, 9 mai 2012

Lamaile

Contin urmatoarele vitamine:

·        Vitamina A – rol in protectia pielii.
·        Vitamina C – efect anti-inflamator si antioxidant.
·        Vitamina B – vitamina bunei dispozitii cu efecte asupra sistemului nervos si a strarii psihice.


Contin urmatoarele minerale:

·        Fosfor - rol in buna functionare a sistemului nervos si a inimii.
·   Potasiu - rol in buna functionare atat a muschilor scheletici cat si ai inimii.
·   Calciu - rol important in coagularea sangelui, in buna functionare (contractia) a muschilor scheletului si muschiului inimii
·    Magneziu -  rol in buna functionare a unor organe din corpul omenesc: ficat, muschi, sistem nervos.


Beneficiile consumului de lamai sau suc de lamaie:

· Ajuta la tratarea acneei. Acidul citric este eficate in tratamentul acneei. Puteti aplica zeama de la lamaie direct pe piele si lasati sa actioneze cateva ore (daca aveti un ten sensibil), sau chiar peste noapte.
· Ajuta la tratarea aftelor bucale. Datorita proprietatilor antibacteriente puteti clati gura cu un amestec de apa claduta si zeama de lamaie de 3 ori pe zi.
·  Ajuta la tratarea eczemelor. Faceti o combinatie de miere, apa calda si zeama de lamaie  si aplicati pe zona afectata.
·  Ajuta la eliminarea toxinelor si la curatarea colonului  daca bem in fiecare dimineata un pahar de apa plata calduta cu suc de lamaie; sau daca il bem dupa masa, regleaza activitatea stomacului.
·  Amelioreaza anxietatea. Mirosul lamailor are un efect relaxant si contribuie la ameliorarea starilor de oboseala, anxietate, tensiune si nervozitate. Totodata, aroma de lamaie imbunatateste moralul.
  • Arsuri solare. Sucul de lamaie aplicat pe zona afectata are un efect racoritor si poate duce la disparitia cicatricilor.
  • Efect anti-imbatranire. Limonada consumata zilnic elimina ridurile si ofera vitalitate si stralucire tenului si previne aparitia punctelor negre.
  • Hemoragii interne. Deoarece lamaia are proprietati antiseptice si stiptice, aceasta poate opri hemoragiile interne. Se poate aplica suc de lamaie pe tampoane mici de bumbac care vor fi puse pe rana.
  • Hipertensiune arteriala. Consumul de suc de lamaie este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni cardiace deoarece contine potasiu. Acesta tine sub control hipertensiunea arteriala, ameteala si greata.
  • Improspateaza respiratia daca clatim gura cu zeama de lamaie amestecata cu apa calduta.
  • Infectii ale gatului. Lamaia este un fruct excelent care ajuta la combaterea problemelor legate de infectii ale gatului, deoarece are proprietati antibacteriene.
  • Ingrijirea dintilor. Masajul cu suc de lamaie opreste sangerarea gingiilor si elimina mirosul neplacut al acestora si preintampina alte probleme de sanatate legate de gingii. In plus, lamaia poate fi folosita la curatarea periodica a dintilor. Poate fi aleasa, pentru intretinerea sanatatii dintilor, o pasta de dinti care contine printre ingrediente, lamaie sau se va adauga o picatura de lamaie pe pasta de dinti utilizata in mod frecvent.
  • Ingrijirea parului. Sucul de lamaie, aplicat pe scalp, poate trata neplaceri de genul matretii, caderii parului dar si alte probleme legate de par si scalp. Daca clatim parul dupa fiecare spalare cu lamaie, va avea o stralucire naturala.
  • Previne aparitia astmului. Persoanele care consuma putine citrice sau doar  in cantitati foarte mici sunt mai predispuse la aceasta afectiune decat cele care le consuma frecvent. Astmul asemenea altor afectiuni, se poate declansa oricand din cauza anumitor factori de mediu sau pe baza unei sensibilitati genetice, asadar o masura de siguranta suplimentara nu poate fi nefolositoare.
  • Relaxarea picioarelor. Lamaia este un agent antiseptic si aromatic cu rol benefic in relaxarea picioarelor. Se va adauga in acest scop putin suc de lamaie in apa calda si se vor introduce picioarele in apa pentru a se obtine efectul local de calmare.

Stiati ca…

… semintele lamailor nu trebuie aruncate, ci pastrate intr-un loc uscat deoarece au proprietati vermifuge? Maruntim si zdrobim coaja, pulpa si semintele de la o lamaie si le punem la macerat timp de 3 ore, in 100 ml apa cu miere.
Apoi strecuram, storcand bine compozitia, si o bem seara la culcare. Contra oxiurilor se folosesc numai semintele, pe care le pisam, le amestecam cu miere, iar compozitia o consumam dimineata.

… semintele lamailor ajuta la scaderea febrei? Se taie felii subtiri 2 lamai si aplicam feliile pe talpile picioarelor; se imbraca talpile picioarelor in mici pungi de plastic, apoi se trag ciorapii. Febra va disparea in cateva ore.

… o lamaie ofera 90 % din necesarul zilnic de vitamina C?


Lamaia s-a dovedit a fi un remediu natural util care ofera solutii pentru diverse probleme de sanatate. Aceasta este un antiseptic complex necesar pentru mentinerea starii de sanatate a oricarei persoane. Consider ca avem suficiente argumente pentru a consuma lamai, intr-un fel sau altul in fiecare zi. Fie ca o folositi la salata,  faceti o limonada, sau o consumati ca atare, lamaia trebuie sa fie nelipsita din bucataria noastra si din obiceiurile nostre alimentare.

Retete cu lamai:


Va invit sa pregatiti ceva dellicios cu lamai! Poate o limonada !
Lavinia Gheorghias

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu