Dovlecelul face parte din categoria legumelor preferate in familia noastra. Pe langa beneficiile pe care le aduce sanatatii noastre, el se gateste repede, si este vedeta mai multor preparate: supa de dovleac, briose cu dovlecel, chiftele de dovlecel, etc.
Contine urmatoarele vitamine (100 gr):
· vitamina A - 20.11mg (importanta pentru ochi, dinti, si pentru procesele endocrine),
· complexul B - 0.26mg (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului),
· vitamina C - 20.9mg (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin),
· vitamina E - 0.22mg (vitamina tineretii si a fertilitatii) si
· vitamina K - 7.9mcg (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui).
Contine urmatoarele minerale (100gr):
- Potasiu – 319 mg (Rol in echilibrul electrolitic al organismului),
- Fosfor – 52 mg (necesar pentru intarirea dintilor si oaselor),
- Magneziu – 29 mg (rol important in metabolismul lipidelor, glicidelor si proteinelor),
- Calciu – 40 mg (rol in functionarea muschilor si in coagularea sangelui),
- Sodiu – 2 mg (rol in starea de hidratare a organismului) si
- Zinc – 0,4 mg (permite activarea enzimelor).
Beneficiile dovlecelului:
- Ajută la vindecarea astmului bronşic, deoarece conţine vitamina C, care este un antioxidant puternic si are proprietati anti-inflamatorii.
- Conţine cantităţi utile de acid folic, potasiu, vitamina A necesare pentru buna funcţionare a organismului.
- Contine vitamina C si luteina, ambele care sunt importante pentru ochi.
- Ajuta organismul în sprijinirea vaselor capilare.
- Consumul regulat de legume poate ajuta la protejarea organismului impotriva cancerului de colon.
- Dovlecelul este benefic in prevenirea bolilor de inima si simptome asociate, cum ar fi colesterolul ridicat.
- Coaja de dovlecei contine beta-caroten, care este cunoscut ca avand proprietăţi antioxidante şi, prin urmare, ajută la protejarea celulelor.
- Dovlecelul este o sursa buna de magneziu şi fosfor, substanţe nutritive esenţiale pentru construirea si mentinerea oaselor sanatoase.
- De asemenea este bogat în vitamina C, un alt antioxidant puternic, care poate oferi protecţie împotriva bolilor cardiovasculare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu