vineri, 20 iulie 2012

Dovlecelul

Dovlecelul face parte din categoria legumelor preferate in familia noastra. Pe langa beneficiile pe care le aduce sanatatii noastre, el se gateste repede, si este vedeta mai multor preparate: supa de dovleac, briose cu dovlecel, chiftele de dovlecel, etc. 

Contine urmatoarele vitamine (100 gr):

·   vitamina A - 20.11mg (importanta pentru ochi, dinti, si pentru procesele endocrine), 
·       complexul B - 0.26mg (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului),
·        vitamina C - 20.9mg (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin),
·        vitamina E - 0.22mg (vitamina tineretii si a fertilitatii) si
·        vitamina K - 7.9mcg (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui).

Contine urmatoarele minerale (100gr):


  • Potasiu – 319 mg (Rol in echilibrul electrolitic al organismului),
  • Fosfor – 52 mg (necesar pentru intarirea dintilor si oaselor),
  • Magneziu – 29 mg (rol important in metabolismul lipidelor, glicidelor si proteinelor),
  • Calciu – 40 mg (rol in functionarea muschilor si in coagularea sangelui),
  • Sodiu – 2 mg (rol in starea de hidratare a organismului) si
  • Zinc – 0,4 mg (permite activarea enzimelor).


       Beneficiile dovlecelului:

  • Ajută la vindecarea astmului bronşic, deoarece conţine vitamina C, care este un antioxidant puternic si are proprietati anti-inflamatorii.
  • Conţine cantităţi utile de acid folic, potasiu, vitamina A necesare pentru buna funcţionare a organismului.
  • Contine vitamina C si luteina, ambele care sunt importante pentru ochi.
  • Ajuta organismul în sprijinirea vaselor capilare.
  • Consumul regulat de legume poate ajuta la protejarea organismului impotriva cancerului de colon.
  • Dovlecelul este benefic in prevenirea bolilor de inima si simptome asociate, cum ar fi colesterolul ridicat.
  • Coaja de dovlecei contine beta-caroten, care este cunoscut ca avand proprietăţi antioxidante şi, prin urmare, ajută la protejarea celulelor.
  • Dovlecelul este o sursa buna de magneziu şi fosfor, substanţe nutritive esenţiale pentru construirea si mentinerea oaselor sanatoase.
  • De asemenea este bogat în vitamina C, un alt antioxidant puternic, care poate oferi protecţie împotriva bolilor cardiovasculare.

Retete cu dovlecel:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu