ROSIILE
Salata fara rosii nu ar avea aceeasi culoare, acceasi savoare. De aceea, voi incepe lista beneficiilor pe care le putem obtine prin consumul de fructe si legume cu ROSII
Contin urmatoarele vitamine:
· vitamina A
(importanta pentru ochi, dinti, si pentru procesele endocrine),
·
complexul B
(B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale
metabolismului),
·
vitamina C
(necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin),
·
vitamina E
(vitamina tineretii si a fertilitatii) si
·
vitamina K
(importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui).
Contin urmatoarele minerale:
·
potasiu
(tonic cardiac, asigura echilibrul apei in organism)
·
fosfor
(dezvoltarea oaselor si a dintilor, buna functionare a tesuturilor nervoase)
·
fier
(formarea hemoglobinei, construirea oaselor, dezvoltarea creierului)
·
calciu
(coagularea sangelui, dezvoltarea oaselor si a dintilor)
·
magneziu (metabolizarea
glucidelor)
·
seleniu
(antioxidant biologic)
·
acizi
organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv.
Beneficiile consumului de rosii:
- Pentru o
vedere mai buna. Rosiile contin o multitudine de compusi, vitamine si minerale
care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor. Cu un nivel mare de Vitamina A si C, dar si cupru,
rosiile sunt printre cele mai fericite alegeri daca tii la ochii tai. Un alt
motiv il reprezinta antioxidantii de tipul zeaxantina, luteina si licopen, toti
acesti compusi protejand ochiul de actiunea nociva a razelor de soare.
Organismul uman nu poate sintetiza acesti compusi, motiv pentru care este
necesar sa ii obtinem din alimente.
- Scad
tensiunea. O excelenta sursa de citrat de potasiu, rosiile te ajuta
sa-ti cobori tensiunea, in timp ce oasele iti sunt protejate. O cescuta de
rosii taiate iti furnizeaza circa 11,4% din necesarul zilnic de potasiu. Daca
esti un iubitor de rosii, poti consuma mai mult de atat, nemaifiind nevoit sa
iei medicamente pentru tensiune, spun unii specialisti.
- Purifica sangele si il fluidizeaza daca sunt consumate in cantitati mari.
- Actioneaza ca un antiseptic natural, deci ne protejeaza de infectii.
- Previn hemoragiile si accidentele vasculare datorita vitaminelor C, K, rosiile contribuie la elasticitatea vaselor de sange
- Anti-oxidant natural. Datorita continutului mare de vitamina A si C.
STIATI CA...
... rosiile ocupa locul 2 in lume, dupa cartof, intre legumele
folosite in bucatarie?
... rosiile contin o substanta numita LICOPEN care este colorant rosu, un puternic antioxidant, o substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal ?
... avem nevoie de 540 mililitrii de suc de rosii pe zi pentru a beneficia din plin de efecul licopenului ?
... cotorul verde al rosiei contine o substanta nociva organismului, si deci trebuie eliminat?
... rosiile contin o substanta numita LICOPEN care este colorant rosu, un puternic antioxidant, o substanta cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal ?
... avem nevoie de 540 mililitrii de suc de rosii pe zi pentru a beneficia din plin de efecul licopenului ?
... cotorul verde al rosiei contine o substanta nociva organismului, si deci trebuie eliminat?
Retete cu rosii
- Ananas impodobit
- Bruschete cu rosii si busuioc
- Ciupercute de oua
- Salata de primavara
- Salata de cruditati
Va invit in bucatarie sa pregatiti ceva dellicios cu rosii!
by Lavinia Gheorghias
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu