miercuri, 24 octombrie 2012

Cum sa-ti rasfeti familia la masa si beneficiile rasfatului

Asa eram asteptati in fiecare seara la cina,
totusi de fiecare data era schimbat cate ceva in decor.


Ori de cate ori am fost in concediu sau vacanta, m-am simtit rasfatata. Felul in care personalul hotelului are grija de toate nevoile tale, oameni zambitori,  masa atent pregatita, mancarea frumos aranjata in farfurie... Detalii de care nu avem timp acasa. 


Iar intoarcerea este intotdeauna dezamagitoare. Revin la aceeasi monotonie, la aceeasi mancare, pregatita cu dragoste, dar facuta in graba, servita in graba, mancata in graba... Si stiti cum e...graba strica treaba. Strica relatii, strica zambete, strica timpul petrecut impreuna, strica putin cate putin din noi. 

Sa ne intelegem de la inceput: sunt binecuvantata sa fac parte dintr-o familie care fiecare masa o serveste impreuna cu sotul/sotia, care in fiecare duminica manaca cu parintii, si care are musafiri aproape saptamanal doar de dragul de a petrece timp imrepreuna. Insa, eu nu ma refer la acele momente. Ma refer la viata de zi cu zi. La acele dupamese, seri in care ne intoarcem de la locul de munca, si ne punem la masa. 


Dupa cateva zile aglomerate si stresante
la locurile de munca, ne-am relaxat asa la cina.
Asa ca, anul acesta dupa intoarcerea din concediu, am hotarat un lucru: nu vreau sa mai fiu rasfatata doar in concediu, vreau sa fiu rasfatata in propria-mi casa, in propria-mi bucatarie, la propria-mi masa. Vreau sa am timp sa mananc, da acea mancare pe care o gatesc zi de zi - cu dragoste, dar fara timp - da, in zilele obisnuite, nu doar la aniversari, sarbatori sau atunci cand am musafiri.


De cand am luat aceasta decizie, am cautat ca in fiecare saptamana sa pregatesc, macar o data, masa intr-un mod mai special. Sa aranjez mancarea in farfurii, nu sa o pun in stil "cantina", si sa stam efectiv sa mancam si sa petrecem timp unul cu altul. Ce am rezolvat cu asta? Multe. Vedeti mai jos o lista :)


Pornesc de la ideea ca in primul rand familia e importanta. Dupa Dumnezeu familia trebuie sa ocupe urmatorul loc in viata noastra. Pentru ca familia sa fie o prioritate trebuie sa ne implicam, sa ne straduim si sa aratam asta in mod practic. 

Sunt multe modalitati prin care o sotie poate fi rasfatata si de asemenea si un sot. Dar un lucru comun fiecaruia dintre noi este lasat de Dumnezeu ca si o nevoie fiziologica, si anume - hrana zilnica. Ne-am gandit ca am putea lucra la capitolul acesta facand dintr-o masa obisnuita una de neuitat. Nu este neaparat relevant ca acasta masa deosebita sa aiba loc cu ocazia unui eveniment obisnuit. Idea in sine si faptul in sine de a aranja o masa deosebita va fi sarbatoarea. Bineinteles ca poate sa marcheze si un eveniment fericit din viata voastra. 

Acest "tratament" poate fi oferit si prietenilor. Cu siguranta aveti prieteni care trec printr-o perioada mai dificila, care au nevoie sa le fie cineva alaturi, sa le arate ca sunt importanti. O astfel de masa i-ar face sa se simta pretiosi, cu siguranta. 


In acest an, ziua mea de nastere am sarbatorit-o in concediu.
Dupa o zi de vis la Venetia, alaturi de sotul meu, prietenii nostri buni,
ne-au asteptat acasa cu o aceasta surpriza. 

In mod practic, sa punem o fata de masa curata, sa aranjam tacamurile, sa punem lumanari, sa aranjam mancarea in farfurie, sa punem muzica in surdina, sa cream o atmosfera de liniste, de calm, o atmosfera calda, prietenoasa.


Cum sa ii impici pe ceilalti membri ai familiei
Daca familia voastra e binecuvantata cu copilasi, atunci sugestia noastra este sa ii implicati si pe ei in aranjarea mesei. Ei pot sa puna tacamurile, painea, sa aranjeze servetelele etc., depinde de varsta lor. 


Posibile avantaje si dezavantaje
Avantajele sunt nemasurabile. Ele se vor vedea in timp, in relatii. Totusi sa enumaram cateva dintre ele:

  • Intreaga familie se va simti importanta, rasfatata;
  • Copiii vor invata mai repede cum trebuie sa se poarte la masa, cum sa manance, si poate vor manca si mai multe feluri de mancare. Stim cu totii cat pot fi de pretentiosi :) De asemenea aici este cadrul in care pot primi educatia cu privire la bunele maniere din timpul mesei.
  • Sotul va avea ocazia sa se implice de asemenea;
  • Relatiile se vor detensiona, dupa o saptamana/ zi de munca, de stres, poti sa te relaxezi si sa te simti bine cu cei dragi;
  • Membrii familiei pot contribui cu idei pentru urmatoarea masa;
  • Mesele pot fi tematice (culori, anotimpuri, zile speciale din viata familiei voastre);
  • Vom vorbi mai putin la telefon in timpul mesei, pentru ca nu vrem sa ratam nici un minut;
  • Nu ne vom uita la televizor in timpul mesei, pentru ca avem destule stiri din viata noastra pe care le impartasim cu cei dragi.
  • Nu trebuie sa pregatim o mancare speciala. Orice mancare poate fi aranjata frumos in farfurie. 

Dezavataje:

  • Va dura ceva mai mult decat servirea unei mese obisnuite. Dar avantajul de a investi si a petrece timp de calitate in jurul mesei, impreuna cu toata familia depaseste cu mult acest neajuns. 
  • Necesita mai mult timp de pregatire, de gandire a acestui moment;
  • Vor fi mai multe vase de spalat, dar sunt sigura ca sotul/copiii vor fi bucurosi sa ajute, sau poate chiar sa cumpere o masina de spalat :)

 Cu siguranta, nu va fi posibil zilnic, insa incercati si va veti convinge ca merita cat mai des.

Lavinia & Lavinia G.


2 comentarii:

  1. Am ramas super icnantata dupa ca am citit poistarea asta!! Si stii ce?? Chiar asta am sa incerc sa fac eu acasa, si daca se poate in fiecare zi de acum incolo ;) Frumos articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut si ca deja aplici rasfatul la masa :) Cu cat vom fi mai multe, cu atat vom avea mai mult curaj si en vom face viata mai frumoasa!

      Ștergere