miercuri, 8 februarie 2012

Paine


Niciodata nu m-am gandit ca as putea face paine acasa – fara acel aparat special de facut paine – pentru ca imi era groaza de timpul pe care trebuie sa-l aloc, de framantat, de esec.  Situatia s-a schimbat atunci cand am gasit la Edith - http://www.edithskitchen.ro/2012/02/paine.html - o paine care nu are nevoie de un aparat special, nu trebuie framantata, se face repede si arata foarte bine. 



Acum am facut-o a doua oara si o impartasesc si cu voi.
Eu am folosit si faina integrala cu seminte de floarea soarelui pe care am gasit-o la Lidl.
Daca nu folositi faina integrala, folositi faina alba (600 gr) puteti adauga voi ce tip de seminte va plac. Eu am refacut reteta cu seminte de in si susan, dupa cum veti vedea la final.

Aveti nevoie de:
  • 300 gr faina alba;
  • 300 gr faina integrala;
  • 1 lingurita drojdie uscata (granule);
  • 1 lingurita sare;
  • 1 lingurita zahar;
  • 400 ml apa calduta.
Cum se face:
  1. Cernem intr-un bol incapataor cele doua tipuri de faina, adaugam toate ingredientele uscate (drojdia, sarea si zaharul). Amestecam putin cu mana.

  2. Adaugam apa calda si amestecam cu mana pana cand toate ingredientele sunt omogenizate.
    Nu trebuie sa framantam.
    Va sfatuiesc sa amestecati cu o singura mana pentru ca aluatul este foarte moale si lipicios.
  3. Acoperim cu un prosop curat si punem intr-un loc cald pentru o ora. Eu am pus bolul in cuporul electric pe care l-am pornit la temperatura minima.
  4.  Dupa o ora, ungem masa de lucru si mainile cu ulei, impartim aluatul in doua parti
    egale si formam doua suluri de lungimea vasului in care vom coace paine.
  5. Impletim sulurile si le punem in tava de chec/cozonac unsa cu ulei si tapetata cu faina. Lasam altuatul acoperit cu prosop inca 30 minute sa creasca.

  6. Coacem painea la 180 grade pentru 30-35 minute, sau pana cand vedeti deasupra acea culoare frumoasa de paine coapta.
  7. Scoatem painea si o acoperim cu un prosop ud si bine stors, pentru a-si pastra coaja moale. O lasam asa 20-30 minute. Apoi o scoatem din tava si o savuram! A iesit o paine de 1150 grame.
Update. Am refacut painea, fara faina integrala, si am adaugat 4 lingurite cu seminte de in si susan.


Mergeti in bucatarie si faceti ceva dellicios!
By Lavinia Gheoghias

2 comentarii:

  1. Si e si foarte buna. Nu are gust de drojdie, si in plus stii chiar tu ce pui in ea. Daca o incerci si tu sa-mi spui ce parere ai. :*

    RăspundețiȘtergere